Loading

Natuur

De sneeuwuil

Heb je wel eens een film van Harry Potter gezien? Dan herinner je je misschien Hedwig, de uil die Harry helpt. Hedwig is een sneeuwuil. Zoals hun naam al zegt, hebben ze geen probleem met een beetje kou. Ze leven vooral in het Noordpoolgebied. Ze eten graag kleine knaagdiertjes.


De vlinder

Zo klein, zo teer en toch zo reislustig! Vlinders kunnen met hun kleurige, dunne vleugels duizenden kilometers ver vliegen. Ze komen bijna overal voor waar het niet te koud is, dus ook bij ons als het lente of zomer is. Ze zijn dol op nectar, die ze likken uit bloemen. Als je een plantje met kleurige bloemen buiten zet, komt er misschien wel een vlinder langs om ervan te snoepen!

De vlinders zijn uniek op hun eigen manier. Jammer genoeg zijn er in de veranderende wereld ook bedreigingen voor hen. Enkele soorten vlinders worden beschermd.


De kip

Van geen enkele vogelsoort zijn er zoveel als de kip: over de hele wereld zijn er zo’n 52 miljard kippen! Ook al voelen ze zich kiplekker in ons kikkerlandje, kippen komen oorspronkelijk uit Azië. De vrouwtjes leggen bijna elke dag een ei.


De zwaluw

In de zomer zie je de zwaluwen dansen in de lucht. Ze maken sierlijke salto’s en duikvluchten, een echt spektakel! Met hun knappe vliegwerk vangen ze de snelste insecten in hun vlucht. Die eten ze dan zelf op, of ze brengen ze naar hun kuikens die vaak in het dak van de boerderij hun nestje hebben.


De muis

Piep piep! Wat schuifelt daar onder de vloer? Muisjes kruipen in de kleinste hoekjes en gaatjes. Ze eten insecten en wormen, maar knabbelen ook graag aan brood, granen en fruit. Daarom zijn ze niet de beste vrienden van de boer!


De eend

Elke dag lekker spelen in het water, lijkt je dat niet fijn? Eenden leven bij het water en de sloot achter de boerderij is perfect. Ze vinden beschutting in het hoge riet en leven van de insecten en kleine visjes die ze er vangen. In de winter vliegen de meeste eenden naar Frankrijk of Spanje, waar het dan niet zo koud is. Je ziet het: zelfs eenden gaan graag op vakantie!


De spin

Ben jij bang voor spinnen? Nee toch! Een spin is meestal veel banger voor jou, want jij bent veel groter! Maar van dichtbij ziet een spin er misschien toch wat griezelig uit. Bedenk dan dat spinnen graag de muggen opeten, die jou anders zouden prikken. Ze vangen die in hun web en peuzelen ze op als ze honger hebben. Goed geregeld van de natuur, dankjewel aan de spinnen!


De wolf

Wolven zul je niet in onze bossen tegenkomen, maar wel in die van Canada, Noord-Amerika, Oost-Europa en Azië. Ze houden van elkaars gezelschap en leven daarom in troepen. Sommige troepen tellen wel 20 wolven! Daarvan is er altijd eentje de baas, de anderen luisteren naar hem. Op het menu van de wolf staan muizen, konijnen, bevers, herten en zelfs elanden.
De wolf is bedreigd en wordt beschermd door de conventie van Bern.


De koe

Koeien zijn mooie dieren. Heb je hun vlekken al eens goed bekeken? Bij elke koe zijn die een beetje anders. Maar sommige koeien hebben helemaal geen vlekken, die zijn helemaal bruin of zwart bijvoorbeeld. Koeien houden wel van het Belgische weer: niet te koud en niet te warm. En door de regen groeit gras, hun lievelingseten, hier prima. Boeren houden koeien voor de melk, waarvan dan bijvoorbeeld die heerlijke Danonino gemaakt wordt.


De kikker

Vind je de kikker ook zo’n grappig beestje? Kijk maar eens naar de manier waarop ze springen en kwaken! Door de vliezen tussen hun vingers en tenen kunnen ze ook goed zwemmen. Ze houden dan ook van nattigheid, daarom vind je ze vooral in en aan het water. Ze eten graag insecten.

De kikkers zijn uniek op hun eigen manier. Jammer genoeg zijn er in de veranderende wereld ook bedreigingen voor hen. Enkele soorten kikkers worden beschermd.


TBMxyzTBMxyz