Loading

Educatieve waarden

Het nut van knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen heeft zoveel voordelen. De kinderen beleven heel veel plezier aan deze activiteit, maar knutselen is ook nog eens erg goed voor hun ontwikkeling. Met de knutseloefeningen van Danonino kunnen kinderen hun motoriek en inzicht oefenen. Bovendien werken ze aan een verbondenheid met de natuur door het knutselen van dieren.

Het is belangrijk om kinderen tijdens het knutselen te motiveren om een taak te begrijpen, aan te vatten, vol te houden en af te werken.

Het nut van knutselen met kinderen

Creatieve ontwikkeling

Tijdens het knutselen ontdekken kinderen de mogelijkheden van de materialen waarmee ze werken. Ook al is een beetje experimenteren leuk en interessant, ze passen technieken het liefst juist toe, zodat ze tot een gewenst resultaat komen. Zo creëren ze met plezier knutselwerkjes welke ze daarna volop kunnen bewonderen.

Creatieve ontwikkeling
Motorische ontwikkeling

Motorische ontwikkeling

Door te knutselen voeren de kinderen kleinmotorische bewegingen gedoseerd, geconcentreerd en ontspannen uit. Dit zijn bewegingen als kleuren, plooien en scheuren, maar ook het knippen in materialen (zoals het karton van de Danonino verpakkingen) op rechte en kromme lijnen.

Om een knutselwerkje goed uit te voeren moeten ze goed kijken. Kinderen ontdekken zo de visuele aanduidingen op de aangereikte materialen, welke helpen in het goed uitvoeren van de opdracht.

In contact met de natuur

In contact met de natuur

Je staat er niet meteen bij stil, maar knutselen bevordert ook het inzicht over natuur en techniek. Helemaal als je ze ook eens mee naar buiten neemt om effectief naar koeien in de wei te kijken. Een uitstapje naar de kinderboerderij is ook altijd leuk. In combinatie met de oefeningen kunnen kinderen de natuur actief exploreren met al hun zintuigen. De natuur nauwkeuriger onderzoeken en verbanden leggen tussen verschillende ervaringen in de natuur helpen bij het creëren van een ecologisch bewustzijn.

Maar kinderen vinden planten en dieren ook gewoon heel erg leuk! Een beestje aaien op de kinderboerderij is vaak een hele belevenis. Kinderen staan heel zorgzaam tegenover dieren en planten. Hier vind je leuke weetjes over de dieren die ze vast zal interesseren.

Bron: Ontwikkelingsaspecten voor de kleuterschool.

Bron: Wereldoriëntatie Leerplan – Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs - 1998

TBMxyzTBMxyz